Dyrekølle
Serveret med tranebærkompot

(7 pers.)

Ca. 1,5 kg. udbenet hjortekølle
25 tørrede og hakkede enebær
1 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
Ca. 7 dl. vand eller fond
Evt. 3 dl. piskefløde

Tør køllen godt og bind evt. bomuldsgarn om køllen, så den holdes
sammen. Gnid med enebær, salt og peber. Læg køllen i bradepande
eller fad, der passer i størrelse og steg den nederst i ovnen ved 180 grader.
Hæld vand eller fond ved efter ½ times stegning. Efter ca. 1 ¼ times
stegning måles med stegetermometer. Køllen tages ud ved 55 grader.
Si skyen fra og steg evt. dyrekøllen færdig i ca. 10 min. Lad den hvile
tildækket, mens saucen laves.

Sauce

Stegesky fra dyrekøllen.
½ dl. lage fra tranebærkompotten
1½ tsk. groft salt
friskkværnet peber
2- 3 dl. piskefløde
ca. 4 spsk. hvedemel til jævning
evt. kulør

Kog stegeskyen ind ved kraftig varme til der er ca. 8 dl. Tilsæt
lagen fra tranebærkompotten, Rør fløde og mel sammen og kom
det i den kogende sauce, Kog saucen ved svag varme i mindst 5 min.
Smag til med salt og peber. Evt. mere fløde og lage. Pynt på farven
med kulør.

Tranebærkompot

1,2 L vand
250 gr. sukker (3 dl.)
ca. 350 gr. frosne tranebær
5 faste modne uskrællede pærer i tynde både (ca.750 gr.)

Kog vand og sukker til lage i gryde. Tilsæt tranebær og pærer. Kog
dem ved svag varme og under låg i ca. 3 min. Tag frugterne op med
hulske og gem dem. Kog lagen i ved kraftig varme og uden låg til
ca. 3 dl.. Hæld lagen over frugterne og lad kompotten trække tildækket
i køleskab i mindst 2 timer.

Server f.eks. smørstegte kartofler, grønne bønner og gulerødder til.